Publicerat den 30 december, 2013 | av Dokumentärfilmer.se

 

Dokumentär Kirseberg

En resa genom stadsdelen Kirseberg i Malmö.

Beijers Park, Tjyvaparken, Vattentornet, Östra sommarstaden, Kirsebergsstaden, Segevång är platser vi besöker. Vi hälsar bland annat på hos pipmakarna Vollmer & Nilsson och tittar in hos boxningsklubben BK Fox. Möt gamla backapågar som berättar minnen från ”backarna.”
Film&klipp: Helena Sjölander.

Kirseberg (K:et uttalas med tje-ljud) är en stadsdel som tillsammans med stadsdelen Centrum belägna i stadsområdet Norr i Malmö. Kirseberg är ca 6 kvadratkilometer stort och är inte lika platt som resten av Malmö. Här bor idag cirka 14 000 människor. Det finns flera parker i området. Det ärFlygfältsparken på Bulltoftafältet, Beijers park, Gerlachs park, och Garnisonsplanteringen, även kallad ”Tjyvaparken”, i delområdet Kirsebergsstaden, ochGröningen i delområdet Segevång.

I slutet av 1600-talet fanns det två backar öster om Malmö. Det var Stora Kiörseberg och Lilla Kiörseberg, namnet tros ha göra med de körsbärsträd och andra fruktplanteringar som länge fanns på området. En annan teori gör gällande att man i närheten av backarna utsåg eller valde ledare, från det gamla verbet kesa, besläktat med engelskans choose. Vid den stora backen fanns det åkrar och ängar. Kirseberg var indelad i 16 lotter som utarrenderades av fyra borgare från Malmö. I mitten på 1800-talet fanns ett garnisonshus och en kyrkogård för fångar på en av lotterna. Höjdskillnaderna på området gentemot övriga Malmö gjorde att ett av stadens vattentorn byggdes här på 1800-talet och huvudgatan fick namnet Vattenverksvägen.

På Kirseberg, särskilt i Kirsebergsstaden, ligger hyreshus sida om sida med låga gatuhus som byggdes när landsbygdsbor flyttade närmare stan i början av 1900-talet. Kirsebergs vattentorn från 1879 inreddes 1915 till nödbostäder för att akut lösa bostadsbristen. Här bodde flera av de fattigaste familjerna i hela Malmö.

Kirsebergs kyrka är en aktiv del av området och varje år anordnas Backanatten, en kulturnatt med teater, musik och barnaktiviteter. Kirseberg klarade sig mycket väl mot de rivningsplanerna som fanns från 1930-talet till 1980-talet och gör att området upplevs som välbevarat. (wiki)

Taggar:FavoriteLoadingLägg till på min lista!

3 kommentarer på Dokumentär Kirseberg

 1. Robin Göransson says:

  vad grymt att se legenden JACK DAHAN… Min inspiration genom livet!!

 2. Arne Hansson says:

  bara en massa bohemer som tror att dom kan bli backabor, jag själv är född och uppväxt på backarna när malmöborna inte vågade sig dit alltså mellan 1952-1971, när du förstår backaspråket då är du backapåg annars är du noll.

  • Lasse Bengtssson says:

   Det har alltid varit integration på Kirseberg oavsett om man är född där eller inflyttad. Själv är jag inflyttad sedan 20 år tillbaka och anser mig naturligtvis vara Kirsebergsbo.

Kommentera

Tillbaka till toppen ↑