CPH:DOX 2015

Publicerat den 6 november, 2015 | av Dokumentärfilmer.se

0

Filip & Fredrik presenterar: Trevligt Folk

VM i Sibirien börjar om sex månader. Någon tycks ha tänkt väldigt långt utanför boxen.

Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor dock inte i Somalia. De bor i Borlänge. Och ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor.Filip & Fredrik presenterar Trevligt Folk är den folkkära duons första film. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har under ett och halvt år följt det alltid inspirerande, ibland hjärtskärande, ibland komiska arbetet med den somaliska spelartruppen från Borlänge och människorna runt omkring dem. Satsningen, med målet att göra laget redo för bandy-VM, kan tyckas galen men görs inte för att den är galen – utan för att hitta gemensam mark, somalier och Borlängebor emellan.

I ett Borlänge där främlingsfientlighet fått fäste följer vi bandysatsningens initiativtagare Patrik Andersson, en färgstark lokalprofil som med lite udda idéer och stort hjärta försöker driva projektet framåt. Samtidigt kämpar lagets förbundskapten Pelle Fosshaug, svensk bandys egen badboy, med sin kanske svåraste uppgift hittills – att träna laget redo för VM. I centrum står spelartruppen, 17 unga män som alla flytt sitt hemland och börjat om. Bredvid dem finns lagledaren Mursal Isa. Alltid klanderfri i lila kostym, alltid på spelarnas sida. Målbilden är tydlig; att gå från noll till någonting. Och att efter sex månader stå på en bandyplan i Sibirien.

Dokumentären Filip och Fredrik presenterar: Trevligt folk, levererade både skratt och tårar i biosalongen. En helskön film med ett djup som berör, där vi får möta eldsjälar som vill skapa förändringar.
”- Om man inte lyckas komma överens, svenskar och invandrare ute på vischan – hur ska det då gå för resten av Sverige?”

… Se den! 🇸🇴🇸🇴🇸🇴🇸🇴🇸🇴

Director: Karin af Klintberg & Anders Helgeson
Original Title: Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk
Country: Sweden
Year: 2015
Running time: 92 min
Producer: Lars Beckung
Production Company: Thelma/Louise Produktion AB

Filip & Fredrik presenterar: Trevligt Folk Dokumentärfilmer.se

Vårt Omdöme

Budskap
Gripande
Intryck
Personlighet
Foto
Inspirerande

Sammanfattning: En hjärtvärmande historia.

4.3

Vårt Betyg


Användarbetyg: 0 (0 röster)

Taggar:FavoriteLoadingLägg till på min lista!

Kommentera

Tillbaka till toppen ↑