Publicerat den 6 april, 2017 | av Dokumentärfilmer.se

 

Resan till kontrasternas land

En film om livet på andra sidan Östersjön.

Bara 70 mil (flygvägen) från Hudiksvall ligger en by som heter Gaujiena. Av naturen att döma skulle det kunna vara vilket svenskt litet samhalle som helst. Men Gaujiena ligger i Lettland, 18 mil öster om Riga. Där finns familjer så fattiga att de dricker regnvatten, att de är tvungna att sätta barnen på barnhem. Där finns ungdomar som faller offer för trafficking. Allt för att skramla ihop till en drägligare tillvaro.

Sedan 1999 har läraren Ronald Krathmann tagit med sig elever från högstadieskolan Läroverket i Hudiksvall på en årlig välgörenhetsresa till Gaujiena. 2016 arrangerade han sin sista resa efter pensionen.

I den här dokumentärfilmen får vi följa Alex 18 år och Jossan 20 år på en känslosam resa längs gropiga grusvägar i ett grönskande Lettland. Vi möter Edgar, en ensamstående tvåbarnspappa som kämpar med att få livet att gå ihop för sig och sina två döttrar. Vi träffar också Erna, en gammal dam som lever ensam i ett hus långt bort från civilisationen med drömmen om att en dag kunna skaffa sig en elektrisk kokplatta. Vi lär också känna Elga, Ronalds vän och samarbetspartner, som vigt sitt liv åt att hjälpa de fattiga och utsatta i Gaujiena.

-Med den här filmen vill jag belysa situationen på andra sidan Östersjön och berätta en historia om vänskap, engagemang och solidaritet. Oskar Gyllenhammar.

Taggar: , ,FavoriteLoadingLägg till på min lista!

Kommentera

Tillbaka till toppen ↑