Du som vill göra anspråk på att vara en äkta gamer gör klokt i att läsa på lite om historien bakom dagens enorma tv-spelsindustri. För något decennium sedan var det en självklarhet att en riktig tv-spelsnörd själv varit med från allra första början, men för dagens unga generation spelare är just det helt enkelt inte möjligt – tv-spel har nu funnits så länge att det verkligen går att prata om dem i ett historiskt perspektiv.

Att ha flera olika konsoler hemma är inget konstigt i dag. Vissa spel spelar du på din Nintendo Switch, andra på din stationära Nintendo-konsol, andra på PS5:an eller på datorn. Så var icke fallet från början. Hade du ens en dator hemma på 80- och 90-talet fick du vara glad, och att familjen skulle köpa ytterligare en spelmöjlighet var för de flesta helt enkelt inte tänkbart.

Både du som är gammal nog att minnas detta och du som är ung nog att inte förstå ett jota av situationen har all anledning att botanisera i det växande utbudet av dokumentärer som behandlar TV-spel och deras historia. I och med att intresset för inte bara TV-spel utan även för dokumentärfilm är på en all-time high, finns utrymme för dokumentärfilmsbranschen att belysa tv-spelen från många olika vinklar.

Dokumentärtips om gaming

  • High Score: Dataspelens guldålder är en dokumentärserie från 2020 som visar historien bakom de mest klassiska tv-spelen. Serien berättar om de tidiga TV-spelens framfart och bjuder på insatta intervjuer med skaparna bakom spelen. För dig som vill grotta ned dig i dataspelens väg från spelarkaderna till de första konsolerna är denna serie en riktig guldgruva.
  • Not a game behandlar spelandet i både en nutida och historisk kontext. Här kommer både inbitna spelare och deras anhöriga till tals, och åsikterna om gaming går minst sagt isär. För dig som behöver vässa dina argument mot föräldrar som inte begriper sig på ditt spelintresse kan denna dokumentärfilm vara intressant.
  • The ripple effect gräver ned sig i Ataris historia genom grundaren Nolan Bushnells berättande. Här lär du dig inte bara om hur Bushnell skapade det legendariska spelet Pong, utan även en hel del om den totala krasch TV-spelsindustrin genomgick 1983 – och hur de övervann den och blev den gigantiska bransch den är i dag.
  • The King of Kong är ett absolut måste bland TV-spelsdokumentärerna. Att följa restaurangägaren Billy och NO-läraren Steve när de kämpar om vem som är världens bästa Donkey Kong-spelare är som att resa tillbaka till en tid då interna strider om vem som var bäst på TV-spel var en betydligt blygsammare historia än dagens prestigefyllda och ekonomiskt drivna e-sport-universum.
Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 2117

Nya Inlägg

youplay