Star Wars är en omåttligt populär filmserie skapad av den amerikanske regissören George Lucas. Tvärtemot vad många tror så var han inget egentligt science fiction-fan utan hämtade snarare inspiration från olika spaghettivästernfilmer. Genremässigt brukar filmerna klassificeras som “Space Opera”.

Efter att Disney köpte rättigheterna till Star Wars och började producera egna filmer har George Lucas tagit sina händer från projektet. Många fans är dock nöjda över den här förändringen, särskilt som missnöjet med Lucas “nya” filmer var stort. Disney har redan släppt tre filmer och ett antal spinoff-serier och filmer där den mest populära är The Mandalorian. Du som sett den har sannolikt, liksom miljontals andra, blivit väldigt förtjust i karaktären Baby Yoda. Det finns ett nästan oändligt utbud av Baby Yoda merch som långt ifrån bara är till för barn.

De första tre filmerna

De första tre filmerna släpptes 1977 (A New hope), 1980 (The Empire strikes back) och 1983 (Return of the Jedi). Lite förvirrande för en novis är att de kallas för episod IV-VI, men Lucas hade redan då planerat för nio filmer. Denna rymdsaga är egentligen ett familjedrama, vilket dock inte avslöjas från början. Vi får följa den unge Luke Skywalker i hans resa mot att bli en jediriddare och bekämpa Darth Vader och det onda rymdimperiet.

Ett relativt okänt fakta är att Lucas egentligen ville göra film om hjälten Blixt Gordon, men lyckades inte få tag på rättigheterna så istället skrev han ihop ett helt eget manus utan förlaga. Och lyckades skapa en populärkulturell institution som alla andra rymdfilmer måste förhålla sig till.

Star Wars-prequels

De så kallade prequel-filmerna släpptes 1999, 2002 och 2005. Många äldre Star Wars-fans hade gett upp hoppet om att det skulle komma något mer i sagan, så det blev en rejäl överraskning när de annonserades. Dessa tre filmer kretsar kring hur Darth Vader skapades och berättar historien om när Imperiet kom till makten. I fankretsar togs de här filmerna inte mot särskilt väl, utan det var många som tyckte att Lucas förstört sitt arv med för mycket CGI och löjliga karaktärer. De var publikmässiga framgångar men kan inte anses ha lämnat i närheten av samma avtryck som ursprungstrilogin.

Star Wars-sequels

Efter att Disney köpte rättigheterna till Star Wars så gav de sig direkt på att knyta ihop säcken med ytterligare tre filmer som släpptes 2015, 2017 och 2019. Dessa utspelar sig efter Imperiets fall. Som så många andra revolutioner visade sig inte heller denna ha lyckats särskilt väl, utan en ny ond makt kallad The First Order har tagit över. Jediriddarna har återigen försvunnit och en ny dödsstjärna är på väg att konstrueras. Här får vi följa den unga skrotsamlaren Rey och hennes vänner Finn (före detta stormsoldat i First Order) och Poe Dameron (pilot i motståndsrörelsen) när de med hjälp av gamla favoriter återigen får ge sig i kast med kampen mot ondskan. Det finns en viss kluvenhet bland fansen över den här trilogin. De flesta är dock eniga om att de är bättre än prequel-filmerna men sämre än originalfilmerna.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 2088

Nya Inlägg

youplay