För dem som både älskar film och att lära sig saker är dokumentärfilmen en av de bästa och mest intressanta genrerna. En riktigt välgjord dokumentärfilm kan handla om i princip vad som helst; politik, historia, religion, biografier, teorier, utomjordingar, filmer och rymden och så vidare och den kan fängsla alla människor och lära dem allt möjligt.

Ordet dokumentär kommer ifrån latinets ord för bevis, documentum, och det som skiljer denna typ av film från till exempel spelfilm är att den handlar om att presentera olika ämnen och företeelser snarare än påhittade scenarion. Ibland kan gränsen vara lite suddig då det finns dokumentärfilmer där man använder sig av skådespelare för att visuellt spela upp olika scener och dialoger, liksom fiktiva dokumentärer som ger sken av att vara verkliga men i själva verket är rent påhittade.

Bland de mest populära ämnena inom dokumentärfilm är naturen. Det finns tusentals naturfilmer från hela världen som handlar om hur djur och växter lever, hur människan överlever i djungeln, hur skogar och berg uppstod och hur miljöförstörelsen hotar flora och fauna. På TV och nätet finns det kanaler som uteslutande sysslar med naturfilm, och det finns ett stort antal presentatörer som blivit enormt kända inom just denna kategori, som Sir Richard Attenborough och den framlidne krokodiljägaren Steve Irwin som tyvärr dog under filmandet av just en naturfilm. Faktum är att den allra första dokumentärfilmen var inom denna genre; redan år 1922 gjorde den kanadensiske filmmakaren Robert Flaherty en fascinerande dokumentär om inuiternas liv som hette Nanook – köldens son.

Ett annat mycket populärt dokumentär-ämne är historia och för de inbitna fansen är History Channel en av de främsta kanalerna. Här visas konstant filmer om krig, stora och små personligheter, händelser och konspirationsteorier. Man kan lätt tappa bort flera timmar genom att fängslas av de välproducerade dokumentärerna här och bland de stora internationella namnen som sysslar med detta är Lucy Worsley, Mary Beard och Michael Wood. I Sverige är Herman Lindqvist en av de främsta dokumentärpresentatörerna med sitt brinnande intresse för framförallt Sveriges historia.

Dokumentärfilmer används också av journalister och aktivister som ett medium för att framföra olika åsikter, uppdaga skandaler, påvisa konspirationer eller kritisera statsledare och livsstilar. Här har vi till exempel amerikanen Michael Moore som irriterat många i den amerikanska politikervärlden genom att påpeka hur vapenlagar och den privata sjukvården förstört livet för många, hederliga amerikanska medborgare.

Avslutningsvis några ord om pseudodokumentära filmer som blivit mycket populära under de senaste årtionden. Här handlar det antingen om spelfilmer som presenteras i dokumentär form, som till exempel The Blair Witch Project, en skräckfilm som filmats på 8 millimeters kamera och framstår som en dokumentär gjort av några ungdomar. På TV är ett annat bra exempel The Office, som även finns i svensk version under namnet Kontoret, som är en serie som handlar om ett filmteam som följer livet på ett ganska trist kontor. Återigen handlar det om skådespelare och manus men temat framställs i dokumentär form vilket till en början var förvirrande för många.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 1602

Nya Inlägg

youplay