Skolskjutningar, kopplingar mellan Bin Laden och den amerikanska regeringen, privat kontra allmän sjukvård och bråk med Donald Trump är bara några saker på den amerikanske regissören Michael Moores meritlista och han ser inte ut att vilja sluta. Denna karaktäristiskt storbyggda, kepsbärande författare och dokumentärfilmare har länge bråkat med framförallt USA:s maktmänniskor och det är verkligen ingen tillfällighet att han på senare år hamnat i blåsväder med den lika hetlevrade presidenten; efter att Trump twittrat om att Moores senaste föreställning är en flopp ger nu regissören igen med kommentarer om fake news.

Den 63-årige Moore kommer ifrån Michigan och även om han länge skrivit om och uppmärksammat olika samhällsproblem i USA så var det år 2002 som han blev världskänd med sin dokumentärfilm Bowling for Colombine. Filmen handlar om den hemska skolskjutning, utförd av ett par skolungdomar, som skedde år 1999 till omvärldens fasa. Till en början pekades många fingrar på pojkarna som låg bakom dådet, deras familjer och till och med musik av Marilyn Manson men vad Moore ville göra med sin film var att visa de underliggande orsakerna till detta illdåd. Genom att intervjua människor från samhällets alla skikt ville han visa att vapenlagarna i USA idag är så bedrövliga att våldet hela tiden eskalerar. För denna film fick regissören en Oscar och i sann Moore-anda gav han kängor åt den amerikanska regeringen under sitt tacktal, vilket medförde att Oscarsgalan sedan dess alltid visas i några sekunders eftersändning så att eventuella aktivister kan klippas bort.

Efter Bowling for Columbine bestämde sig Moore för att ge sig på George W. Bush och detta gjorde han med den mycket uppmärksammade filmen Fahrenheit 9/11. Med terrorattentatet mot World Trade Center den 11:e september 2001 som bakgrund visade han på hur illa Bush och hans regering hanterade situationen och hur han med valfusk blivit återvald som president. Denna gång blev det ingen Oscar men däremot en Guldpalm I Cannes och än idag är detta den kommersiellt mest framgångsrika dokumentärfilmen som någonsin gjorts.

Idag är det Donald Trump som Moore fokuserar på, vilket knappast kommer som en överraskning för någon, och år 2016 släppte han en film som baseras på hans enmansföreställningar där han kritiserar presidenten. Moore har också lanserat en hemsida som kallas Trumpileaks, där han uppmuntrar folk att publicera dokument om presidentens uppförande och ofta suspekta politiska engagemang.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 1490

Nya Inlägg

youplay