Ett berättargrepp inom filmvärlden är den så kallade dramadokumentären, där man blandat spelfilm och verklighet i ett slag. Vissa dokumentärälskare fnyser på näsan åt denna genre då man tycker att de förenklar och fördummar dokumentärens status men faktum är att detta helt enkelt är ytterligare ett sätt att presentera ett verkligt tema.

Bland de många dramadokumentärer som filmats är Den gråtande kamelen, om en pojke i Mongoliet, Ed Wood med Johnny Depp som den kända kultfilmsregissören och Erin Brockovich med Julia Roberts som den samhällskämpande flerbarnsmamman. Vad de alla har gemensamt är att de framställer kända och okända människor och situationer som verkligen existerar men som presenteras i dramatisk from med skådespelare och skrivna manuskript.

Vissa människor tycker att dramadokumentärer kan vara lite förvirrande då man kan uppfatta det som svårt att förstå om man tittar på något verkligt eller ej. Är skådespelaren förskönad och var det verkligen så är vanliga frågor som tittaren ofta ställer sig. Andra föredrar detta sätt att presentera en person eller ett ämne på då det ofta är mer underhållande och man inte behöver koncentrera sig lika mycket. Dessutom gör dramadokumentärer det lättare att föreställa sig den värld de handlar om.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 1646

Nya Inlägg

youplay