Har du alltid velat göra en dokumentärfilm? Vill du lyfta fram frågor som länge varit gömda bakom stängda dörrar men genom ljud och bild? Att få nå ut till människor på så sätt som en dokumentärfilm kan göra är helt otroligt, men var börjar man egentligen? Vilka steg är det man behöver ta för att nå slutresultatet och när dokumentfilmen faktiskt är färdig? Finns det några tips och trix som man bör tänka på innan man påbörjar sin egna dokumentärfilm? I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta när du ska skapa en dokumentärfilm och vi tar även upp de saker som är smarta att tänka på men som man ibland kan missa. Det kan också komma upp frågor som hur mycket budget man behöver eller om det finns några oskrivna regler man ska tänka på. Sen frågar man även den sista och viktigaste frågan, är den tillräckligt intressant för att bli populär?

Var börjar man?

Innan du får en tanke på att skapa en dokumentärfilm så är det först och främst bäst att ha en idé. Det bästa är när det är en idé som man själv älskar och brinner för, men även en idé som kommer vara tillräckligt intressant för andra människor så att de uppmärksammar dokumentären. Att komma på en egen idé behöver inte vara svårt, det mest intressanta är när man lyckas hitta det oväntade i det vardagliga, det som inte så många människor tar upp så ofta. När människor faktiskt får tänka till lite, om hur saker faktiskt är eller vissa grejer som tidigare inte har tagits upp. Det är oftast så man får människor att vakna upp och faktiskt inse hur verkligheten ser ut och vad det faktiskt är vi behöver fokusera på. Sen får du även bestämma om du vill göra dokumentärfilmen själv eller med ett team. Ett team är alltid bäst eftersom man då är många människor som arbetar tillsammans och kan använda sina hjärnor tillsammans, dessutom blir det billigare.

Hur mycket pengar behöver man för en dokumentärfilm?

Det behöver alltså inte vara så dyrt men om du behöver ta ett lån för att skapa dokumentärfilmen så kan man även göra detta. I nutid finns det dock så många olika elektroniska prylar som du kan använda för att faktiskt filma, som ändå kan skapa en bra film med kvalité utan att det ska behöva kosta skjortan. Allt beror helt och hållet på hur du vill arbeta och vad det är du faktiskt vill skapa. Ska du skapa dokumentärfilmen så är det bäst att vara fler personer med olika färdigheter, så att så många saker kan göra på det smidigaste sättet. Ska du dessutom filma på vissa platser, där ingen tidigare varit, så behöver du ibland tillstånd och ska man besöka speciella platser så är det skönt att ha ett team bakom sig. Om man bara får fram budskapet med dokumentärfilmen så är det en bra film, kvalité betyder egentligen ingenting.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 1560

Nya Inlägg

youplay