Stora delar av Sverige brann sommaren 2018 och vi har alla hört talas om klimatförändringar, miljöbovar, höjda skatter på bensin och en köttfri dag i veckan. Men vad handlar det hela egentligen om? Vad betyder det? Vad är det egentligen som gör att klimatet förändras och hur kan vi, som enskilda människor, förändra något? Vad kan vi göra för att hjälpa till?

Nyckeln till förändring är kunskap. Om man vet vad som sker vet man varför, och därmed hur man kan förändra eller förhindra ett händelseförlopp. Visst finns det massvis med information om klimatkrisen och tips på internet, men vad är egentligen sant? I en värld där information finns precis överallt och överfaller oss från datorskärmar, mobildisplayer och posters på stan är det svårt att veta vad man ska tro på. Därför kommer här några tips på bra dokumentärfilmer att titta på om man har lust att sätta sig djupare in i klimatfrågan och därmed själv kunna hjälpa moder jord på traven, så att även våra barn och barnbarn får uppleva den här vackra planeten på samma sätt som vi.

Before the Flood

Den här dokumentären står självade Leonardo DiCaprio bakom. Det är han som har åkt runt i världen och faktiskt tagit reda på vad konsekvenserna blir av vårt leverne. Han tar till exempel upp frågan om jordbruk och kött och förklarar närmare vad det är som händer med jorden och klimatet när vi köper en köttstek. I Before the Flood får vi veta vad konsekvenserna blir av klimatförändringarna som vi redan ser och känner av.

Minimalism – A Documentary About the Important Things

Denna dokumentär tar upp ett ämne du kanske hört om tidigare, nämligen minimalism. Minimalism handlar om att avsäga sig materiella prylar i så stor utsträckning som möjligt och i stället värdesätta upplevelser, men allra mest handlar det om att själv förstå vad man vill och hur man kan lära sig att göra mer medvetna val som konsument. I filmen får vi höra vad flertalet minimalister har att säga, och det är inte sällan deras val även handlar om att de vill göra vad de kan för miljön. För hur mycket påverkar det egentligen miljön, allt det vi handlar och sedan slänger?

A Plastic Ocean

Dokumentären handlar om hur all den plast som översvämmar världens hav påverkar miljön och djuren som bor i haven. Det är oerhört mycket plast som slängs i naturen och förr eller senare hamnar i haven, och det är rent fruktansvärt hur djur lider av det här. Tänk bara på plastförpackningarna till smink, de blir snabbt många. För att inte tala om hur lång tid det skulle ta för jorden att bryta ner all den plasten.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 3015

Nya Inlägg

youplay