När Oscarsgalan gick av stapeln i början av mars var det många som förväntade sig att dokumentärfilmen Jane av Brett Morgen skulle finnas med bland vinnarna. Dock lyckades filmen inte ens bli nominerad, trots att den blivit otroligt hyllad av kritiker världen över. Dokumentären, som kom ut i slutet av 2017, skildrar primatologen och antropologen Jane Gooddall och ger en unik inblick i hennes liv i Tanzania. Som en av de första personerna i världen att studera och dokumentera schimpansers sociala interaktioner i början av 60-talet blev Goodall snabbt något av en kultfigur. Hon har sedan dess porträtterats i flera dokumentärer och varit föremål för ett imponerande antal böcker. När Goodall påbörjade sina fältstudier var schimpansers beteende i princip okänt och hennes observationer ledde till att man kunde dra slutsatsen att deras beteende var slående likt människors. Bland annat upptäckte Jane att de tillverkade verktyg, något som var så pass häpnadsväckande att hon till och med anklagades för att i smyg ha lärt schimpanserna detta.

Den bästa dokumentären om Jane Goodall hittills

Jane visades nyligen tillsammans med en rad andra dokumentärer på finländska Doc Point, en årlig dokumentärfilmsfestival i Helsingfors som just fyllt 17 år. Även om ett flertal dokumentärer spelats in om Jane Goodall är Brett Morgens film hennes egna personliga favorit. Anledningen är att hon anser att det är den mest sanningsenliga skildringen av hennes liv hittills. Trots att regissören Brett Morgen hade tillgång till material som aldrig tidigare visats, tyckte Jane till en början att det var onödigt att göra ytterligare en dokumentärfilm om henne. Det var inte förrän efter att Morgen visat henne bilder som hon själv aldrig sett innan som Jane gav produktionen sitt godkännande. Dokumentären består mestadels av 16 mm-film som Janes dåvarande man, den framgångsrike naturfotografen Hugo van Lawick, tagit. Filmen skildrar även deras relation, som uppstod när de arbetade tillsammans på uppdrag av National Geographic. Med hjälp av Brett Morgens unika bearbetning av materialet och den prisbelönte kompositören Philip Glass musik är Jane en oerhört rörande dokumentär om en osannolik hjälte som idag räknas som en av vår tids främsta djurrättsaktivister.

Dokumentärfilmers ökade popularitet

De senaste åren har dokumentärfilmer ökat enormt i popularitet, bland annat tack vare nyskapande regissörer som Brett Morgen. Förutom “Jane” har han producerat en rad olika dokumentärer, såsom “The kid stays in the picture” och “Kurt Cobain: Montage of Heck” och är känd för att sin unika berättarteknik. En annan regissör som anses vara delaktig i att dokumentärfilmer blivit alltmer efterfrågade är Michael Moore. Hans “Fahrenheit 9/11”, som kom ut år 2004, blev den första dokumentären någonsin att vinna en guldpalm i Cannes och öppnade därmed dörren för andra dokumentärfilmer att bli nominerade. Ytterligare en anledning till det ökade intresset för dokumentärer är att streaming-tjänsten Netflix har satsat rejält på genren och har de senaste åren producerat egna dokumentärfilmer med stor framgång. Om du är en av dem som föredrar att titta på dokumentärer direkt från ditt sovrum istället för att gå på en biograf är det rekommenderat att du har en ställbar säng, som gör att du slipper nackont.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 2279

Nya Inlägg

youplay