Idag finns det väldigt många filmer och dokumentärer där ute, den del som har skapats för knappt några pengar alls men också de dokumentärer som kostat mycket att skapa. I den här artikeln kommer vi ta upp de olika dokumentärerna som har kostat mest pengar att producera sedan filmindustrin startade. Men innan vi går in mer djupgående på detta så ska vi först titta på vad det är som faktiskt kostar pengar när man skapar en dokumentärfilm. Först och främst är det kamerautrustningen som är dyrast. Därefter lär det vara flygresor och sätt man tar sig fram och tillbaka på vissa platser, då dokumentärfilmer ofta specificerar sig på mer okända platser runt om i världen. Förutom det behöver man också ha arbetskollegor som hjälper till, både med filmningen och med redigering och liknande. Dock, finns det alltid en möjlighet att minska alla dessa kostnader rejält om man bara vill och därmed kan man ändå skapa en dokumentär utan att det kostar skjortan.

Hur får dokumentären sedan in nya pengar?

Idag är det många dokumentärfilmer och skapare som får sina pengar i form av priser och utmärkelser. Så även om dokumentären var dyr att göra, så brukar den ändå i slutändan bli belönad. Vill man leverera en dokumentärfilm som verkligen är i toppklass, så får man också räkna med att man behöver en rätt hög budget för att göra detta. Förutom kamerautrustningen, som lär vara en av de dyraste sakerna till just dokumentärfilmning, så finns det även andra faktorer som också kostar pengar. Ibland får man inte heller filma på vissa platser i världen, vilket också kan skapa komplikationer när det är dags att filma dokumentären. Eftersom dokumentärfilmer gärna ska handla om saker som vi människor faktiskt inte tänker på så mycket, så dokumentärer kan hjälpa oss att öppna våra ögon, så är det också vanligt att man filmar dokumentären i speciella förhållanden. Detta kan också skapa rätt dyra kostnader, speciellt om man filmar på ett ställe man egentligen inte får filma på och då kan man råka ut för en hög böter.

Den dyraste dokumentärfilmen genom tiderna

Den mest påkostade dokumentärfilmen är i nuläget Planet Earth 2, då det tog nästan tio år att filma ihop dokumentären. Eftersom denna dokumentär handlar om just vår värld och de djur som lever här på moder jord, så är det en del saker som är svåra att få på film. Det kostar alltså pengar att ta sig till de exklusiva platserna för att filma. Dessutom är filmutrustningen väldigt dyr, då den ska klara av att filma i svåra förhållanden. Detta kan vara djupt inne i djungeln, i en mörk grotta eller långt ned i havets djup. Idag kan skapare av dokumentärer ta hjälp av dagens ekonomi när de tar betalt, som till exempel genom factoring. Detta är den vanligaste betalningsanvändningen som används när man pratar om just dokumentärfilmer och dess kostnader. Dokumentären Planet Earth 2 kostade hela 25 miljoner dollar att producera på en tidsspann på 5 år. Eftersom det tog tio år att producera filmen, så låg kostnaden på mer än 400 miljoner kronor.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 2085

Nya Inlägg

youplay