Louis Theroux är en brittisk-amerikansk filmskapare som framförallt är känd för sina dokumentärfilmer och dokumentärserier. Hans signum har blivit dokumentärer om olika subkulturer, till exempel porrstjärnor, survivalister, svarta nationalister och vit makt-människor, där han lever nära människorna under en period. Ett annat av hans signum har blivit att han genom sina frågor och undersökningar i filmen avslöjar de motsägelser som finns inom kulturen, och ifrågasätter människornas övertygelser på ett sätt som kan uppfattas som provocerande.

En av Theroux’ mest omtalade filmer är Min film om scientologi från 2015, där han försöker få en inblick i den religion och rörelse som är scientologin. Till en början försöker Theroux intervjua scientologer som fortfarande är aktiva, men ingen av dem vill ställa upp på att bli intervjuad. Istället börjar Theroux därför intervjua personer som har hoppat av organisationen. Filmen tar sedan en vändning när Theroux upptäcker att han blir förföljd av aktiva scientologer. Även denna film kan sägas bygga på provokation, eftersom syftet med att söka intervjuer och att uppsöka avhopparna var att provocera fram en reaktion från Scientologikyrkan, som skulle kunna bli grunden för en film.

Även om Theroux är uppväxt i England, söker han sig oftast till USA för att hitta material till sina filmer. Förutom att det självklart finns mycket material som går att göra dokumentärfilmer om i USA, kan det finnas en annan anledning bakom; Theroux är nämligen halvamerikan, och har både brittiskt och amerikanskt medborgarskap. Hans mor var engelska och hans far amerikan, och Theroux föddes i Singapore. Hans första anställning var också den i USA, som journalist för Metro Silicon Valley. Han kom tidigt i kontakt med dokumentärfilmsformatet, då han agerade korrespondent i Michael Moores serie TV Nation, där han gjorde inslag om udda kulturella fenomen. Detta blev grunden till hans karriär som dokumentärfilmare, då han efter seriens slut fick ett kontrakt med BBC, genom vilket han utvecklade Louis Theroux’s Weird Weekends, en serie som sändes mellan 1998 och 2000 och som utgick från just det format som beskrevs ovan: Theroux följde en marginaliserad subkultur, oftast i USA, i varje avsnitt.

Louis Theroux fortsätter i samma anda än idag; så sent som 2017 producerade han en serie i 13 delar om den mörka baksidan av flera stater i USA. Några exempel på vad avsnitten handlar om är sexhandeln i Texas, morden i Milwaukee och heroin-epidemin i Huntington, West Virginia.

Om du själv skulle vilja uppleva några av de platser och fenomen som Theroux beskriver i sina dokumentärer, är det bästa du kan göra att åka till USA, köpa en bil och göra en roadtrip genom landet – då kommer du garanterat att stöta på både ovanliga subkulturer och riktiga original. Om du skulle behöva ett billån inför resan kan du gå in på Freedom Finance.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 2799

Nya Inlägg

youplay