Många dokumentärfilmer handlar om fascinerande eller tragiska människoöden, och en person som kan sägas passa in på båda dessa kriterier är Formel 1-föraren Ronnie Peterson. Det är således inte konstigt att det nyligen har skapats en dokumentär om hans liv, hans karriär och hans plötsliga död.

Ronnie Peterson är den mest framgångsrika svenska Formel 1-föraren någonsin, och han var aktiv under en period av Formel 1-racing då livet som racerförare var både glamoröst och farligt. Det förklaras i dokumentären att bilarna på den tiden byggdes för att vara så snabba som möjligt, vilket betydde att säkerheten fick komma i andra hand. Antalet dödsolyckor inom Formel 1 på 1970-talet (fler än tolv förare som dog under ett decennium) hade antagligen lett till att sporten hade stängts ned idag, men då fortsatte ”showen” som vanligt. Som en annan svensk racerförare som var aktiv under den perioden, Reine Wisell, sade: ”Andra Formel 1-förare dog som flugor runt omkring mig”.

Det var också det som till slut hände Ronnie Peterson – han dog i sviterna av en kollision på banan. Dokumentären leder hela tiden fram till denna ödesdigra händelse, vilket ger även ögonblicken av triumf i filmen en svart ton. Filmen kan ge tittaren en ny uppskattning för livet, eftersom Peterson dog när hans liv bara hade börjat, och en bra avslutning på filmen kan därför vara att gå och sätta sig i ett uterum eller ute i trädgården och njuta av luften och himlen – av att vara vid liv.

Filmen hade premiär i augusti 2017, och regisserades av Henrik Jansson-Schweizer. I filmen varvas historiska bilder med nyinspelade intervjuer med bland andra Ronnie Petersons dotter, Nina Kennedy, samt några av Petersons samtida racerförare, som Niki Lauda, Emerson Fittipaldi, Jackie Stewart och Mario Andretti.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 2056

Nya Inlägg

youplay