Hon sover i sin sängHar du någon gång befunnit dig mellan ett sovande och ett vaket tillstånd? Du hör ljud som kan vara mycket störande och du är medveten om allt som finns omkring dig. Men en sak kan du inte göra. Du kan inte röra på dig, du har hamnat i en sömnparalys. Detta är vad dokumentär skräckfilmen “The nightmare” handlar om. Genom åtta helt olika människors ögon utforskas detta fenomen och ingen av dem känner varandra. Det märkliga är att några av dem ser samma sak som skuggmän som är spöklika. Är det mer än bara sömnstörningar eller döljer sig något annat bakom detta? Har deras liv förändrats sedan de hamnade i dessa obehagliga händelser? Kan vi som aldrig upplevt samma sak förstå vad de har fått utstå?

 

Det sägs att en del kan få olika hallucinationer när de hamnar i en så kallad sömnparalys. För att man ska ligga still i sängen när man sover hamnar man i REM-sömnen. Hjärnan mer eller mindre stänger av muskelfunktionen så att man får en avslappnad och skön sömn. När människor hamnar i sömnparalys har REM-sömnen inte försvunnit och detta gör då att man vaknar utan att kunna röra på sig. Hallucinationerna gör att paniken växer och hamnar i ett skräckfyllt tillstånd där man har svårt för att andas och man tycker sig se eller känna att någon finns i rummet. Hallucinationerna kallas även för hypnagoga eller hypnopompa hallucinationer och orsaken kan vara en rubbning i hjärnbalken och talamus (kammaren) som ligger i mellanhjärnan. Det är mellan dessa som aktiveringen och deaktiveringen finns. Kan en bekväm loungegrupp till uterummet skulle kännas bra att ha för att få en avkopplande vila när nattens sömn eller uppvaknade har varit jobbig. Detta är verkligen något som man inte skulle vilja hamna i. Att bara ligga där helt paralyserad, vaken men oförmögen att röra på sig eller skrika.

Rodney Ascher

Har hon hamnat i sömnparalys?

Filmregissören Rodney Ascher har själv upplevt detta. Han kunde inte flytta sig från sängen och kunde inte prata. Han fick panik då har var förlamad och han hörde inget heller. Han hade en känsla att någon eller något var utanför huset han bodde i och hans blick var fastklistrad på någon som sakta kom emot honom. Han såg en silhuett av vad han tror var en man och kanterna runt mannen var skarpa. Han gick långsamt fram till honom och Rodney var skräckslagen. Han visste inte vad det var, en demon, ett spöke eller vad? Mannen lutade sig över hans ansikte när han stod nära honom och Rodney kunde känna någon slags ondska. Han kom i ett tillstånd då han kände att han bara ville komma bort och som en insekt som tar sig ut från en puppa skalade han sig ur situationen. Det tog lång tid innan han kunde slappna av och han var helt övertygad om att han hade blivit utsatt för något demoniskt. sömnparalys gör att du fastnar i en mardröm eller bättre sagt en fruktansvärd mardröm. Filmen är väl värd att se.

Author alex
Published
Categories Dokumentärfilmens
Views 3877

Nya Inlägg

youplay